Hoe maak je droogbloemen?

Het is wel wat duurder, omdat je zelf de glycerine moet aanschaffen bij een hobbywinkel. Om het droogboeket precies te laten worden zoals jij in gedachten hebt, kan je het beste beginnen met de langste stelen. Dit betekent dat je de langste stelen als eerste in de vaas stopt, zodat je van tevoren kan beslissen waar deze moeten uitsteken. Als de bloemen droog zijn haal je ze uit de vaas en spoel je ze af met water. Leg ze vervolgens te drogen op vloeipapier of een ander absorberend materiaal.

Welk groen droogt mooi in?

rozen.u003cbru003elavendel.u003cbru003ecraspedia.u003cbru003ekorenbloemen.u003cbru003egipskruid.u003cbru003eduifkruid.

Door van groot naar klein te werken, blijf je overzicht houden in de ‘structuur’ van je compositie. Gegarandeerd een eyecatcher op je vensterbank of schouw! Deze bloemen pers je niet, maar droog je door ze een tijdje in een donkere en droge ruimte op te hangen. Zet deze bloemen los van elkaar neer op een stukje hout met gaatjes erin. Maar ook een optie is om de flowergram te kopen of cadeau te geven.

Welke bloemen makkelijk drogen?

Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.

Leuk zo in de donkere dagen en ook om cadeau te doen voor Sinterklaas of Kerst. Droogbloemen zijn echte bloemen, die gedroogd zijn. Hierdoor blijven ze een hele lange tijd mooi en hoef je niet steeds nieuwe bloemen te kopen. Je kan droogbloemen in een vaas zetten, in een glazen pot doen of in een speciale standaard zetten. Zodra de bloemen droog genoeg zijn, kun je ze gaan stylen.

U kunt ze daarvoor ook bijvoorbeeld aan een tak met zijtakken ophangen, zodat ze gespreid uithangen. Door eventueel elastiekjes te gebruiken voorkomt u dat krimpende stengels tijdens het drogen vallen. Kies voor een warme, droge, goed geventileerde en donkere plek. Dit zorgt ervoor dat het droogproces versneld wordt en dat de kleuren zo min mogelijk vervagen.

Het is daarnaast ook heel belangrijk dat je droogbloemen dus niet in vochtige ruimtes plaatst. De opzet dat je hebt gemaakt met de eerste takken, kun je nu met de rest van de gedroogde bloemen vullen. Zorg ervoor dat de wat kwetsbaardere bloemen met een dunne steel, deels kunnen leunen op een wat stevigere bloem.

Lees meer:   Wat is qat?

Daarentegen kun je bloemen die een houtachtige stengel hebben over het algemeen wel goed te drogen. Hieronder enkele soorten die goed drogen zijn maar natuurlijk kun je ook zelf gaan experimenteren. Hierin laat je gedroogde bloemen en planten met al zijn specificaties zien.

  • Met de mooiste bloemen uit eigen tuin creëer je een prachtige decoratie die niet verwelkt.
  • Maar jij houdt van DIY en wilt zelf aan de slag?
  • Dit kan al over een week zijn, maar kan net zo goed een aantal weken duren.
  • Ook sommige bloemharten en zaaddozen blijven mooi, bijvoorbeeld van echinacea, lampionplant, juffertje-in-‘t-groen en papaver.

Belangrijk om te weten is dat hoe sneller je de bloem droogt, hoe beter het lukt! De kleuren blijven mooier en de kans op verrotting is het kleinst. Bloemen die makkelijk drogen zijn bijvoorbeeld hortensia’s, craspedia , ridderspoor, lavendel en alle grassoorten en strobloemen. Rozen, violen en distels zijn, door hun hogere hoeveelheid vocht, lastiger te drogen. Niet zo gek, het ziet er prachtig uit en je hebt er lang plezier van. Je kunt prachtige droogbloemen of droogboeketten kopen, maar hoe leuk is het om zelf een mooi droogboeket te maken?

Welk papier voor bloemen drogen?

Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen.

Leg eerst de spullen die je nodig hebt klaar, en zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Deze tafel/wandvitrine biedt een moderne en transparante omlijsting voor zowel bruids- als rouwboeketten. Indien het niet kort na het zaaien gaat regenen dan kan je de zaden extra water geven. Gebruik dan een hele fijne broes, want anders spoel je de zaden allemaal naar één punt.

Wel om de paar dagen controleren of de bloemen al gedroogd zijn. Te lang wachten zorgt voor broosheid en een donkere kleur. Schik de bloemen in de hand, net als bloemisten doen.