Hoe wordt melk gemaakt?

Melk wordt gemaakt door vrouwelijke zoogdieren, zoals koeien, geiten en schapen, via het proces van lactatie. Tijdens lactatie produceren de melkklieren in de uiers van deze dieren melk om hun jongen te voeden.

Het proces van melkproductie begint wanneer een vrouwelijk zoogdier zwanger wordt. Tijdens de zwangerschap ondergaan de melkklieren in haar uiers fysiologische veranderingen en bereiden ze zich voor op de productie van melk. Na de geboorte van het jong begint de melkproductie op gang te komen en kan de moeder haar jong voeden met melk die rijk is aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, suikers en mineralen.

Om melk te oogsten voor menselijke consumptie, worden vrouwelijke dieren gemolken met behulp van melkmachines of door handmatig melken. De melk wordt vervolgens gekoeld en verwerkt om de houdbaarheid te verlengen en veilig te maken voor consumptie. Dit omvat processen zoals pasteurisatie, homogenisatie en toevoeging van vitamines en mineralen om de voedingswaarde te verhogen.

Melk is een belangrijke bron van voedingsstoffen voor de menselijke voeding en wordt gebruikt in een breed scala van producten, zoals kaas, boter, yoghurt, room en ijs.

Wat kost een liter melk bij de boer?

De kostprijs van melk ligt op circa 36 cent per liter. Bij een netto marge van 29%, moet de melkveehouder dus minimaal 50 cent krijgen. De prijs die boeren voor hun melk krijgen, moet voor een gezonde en duurzame bedrijfsvoering naar minimaal 43 cent per liter.

Een klein deel van de melk die in de fabriek wordt verwerkt, wordt gesteriliseerd. Deze melk wordt verhit tot meer dan 100 graden Celcius. Als melk zo heet is geweest, dan zijn nog meer bacteriën gedood dan bij pasteuriseren. Daarom kun je gesteriliseerde melk veel langer bewaren en hoeft die niet in de koelkast. Dit soort melk wordt ook wel houdbare melk genoemd, en doen mensen bijvoorbeeld in hun koffie. In Nederland wordt 56% van alle melk verwerkt tot kaas.

Lees meer:   Welke crypto investeren?

Hoe wordt een kalf geslacht?

Medewerkers krijgen een training, Animal Welfare Officer, in het goed omgaan met de kalveren en het zorgvuldig slachten. Het doden gebeurt met een schietmasker. Het dier is direct verdoofd. Daarna wordt een halssnede aangebracht en loopt het bloed weg.

Caseïne verschilt duidelijk in samenstelling en werking. Caseïne wordt veel gebruikt voor de productie van kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd. Bij dit onderzoek krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaliter wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed.