Waarom is gapen aanstekelijk?

Gapen is iets dat we allemaal wel eens doen en het is interessant om te weten dat het aanstekelijk kan zijn. Wanneer we iemand anders zien gapen, hebben we de neiging om hetzelfde te doen. Dit fenomeen staat bekend als ‘besmettelijk gapen’.

Wetenschappers zijn nog niet helemaal zeker waarom gapen aanstekelijk is, maar er zijn verschillende theorieën. Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat gapen een manier is om ons lichaam te helpen om alert en wakker te blijven. Door te gapen, krijgen we meer zuurstof binnen en wordt ons bloed sneller door ons lichaam gepompt, waardoor we meer alert worden.

Een andere theorie is dat gapen een manier is om empathie te tonen. Door te gapen wanneer iemand anders gaapt, tonen we onze verbondenheid en ons begrip voor die persoon. Gapen kan ook worden gestimuleerd door de spiegelneuronen in ons brein, die ervoor zorgen dat we de acties van anderen automatisch imiteren.

Omdat de redenen achter besmettelijk gapen nog niet helemaal duidelijk zijn, blijft dit een interessant onderwerp voor verdere studie.

Via de Buteyko adem therapie krijg je meer energie en concentratievermogen. Bovendien kun je vele andere gezondheidsklachten verhelpen. Een medisch gezien gezonde ademhaling wordt het meest over het hoofd gezien voor een goede gezondheid. Dit terwijl het belangrijker is dan voeding, slapen en beweging bij elkaar. Als je de Buteyko therapie wilt ondergaan dan kun je de online cursus, incl 2 uur persoonlijke begeleiding de individuele offline cursus volgen. Voor veel mensen komt het vele gapen voort uit vermoeidheid, een gebrek aan energie.

Lees meer:   Welke warmtepomp heb ik nodig?

Wanneer we naar andere mensen kijken, wordt er in ons brein de bijbehorende hersengebieden geactiveerd. Het kan gaan om gevoelens, zintuiglijke ervaringen , motorische of zelfs autonome fysiologische reacties . Kortom, ondanks dat er geen eenduidig antwoord is, is het hoe dan ook heel positief om met iemand mee te gapen. Of het toont je emphatisch vermogen, of je wil om zo alert mogelijk te blijven. Hoef je je in ieder geval niet meer schuldig te voelen.