Wat is werkgeluk en wat voor impact heeft het op de werkvloer?

Of je nou zzp’er, ondernemer of werknemer bent: iedereen heeft op zekere hoogte te maken met werkgeluk. Je moet namelijk voldoening uit jouw werk kunnen halen en met plezier naar het werk kunnen gaan. Maar, wat is werkgeluk eigenlijk en wat voor impact heeft het op de werkvloer? Hieronder vertellen we je meer over werkgeluk.

Werkgeluk, wat is het?

Zoals het begrip ‘werkgeluk’ wellicht al doet vermoeden, betekent het dat je geluk hebt op het werk. Je vindt het werk leuk, haalt er voldoening uit en je gaat dag in dag uit met plezier aan de slag. Bovendien betekent werkgeluk dat je gemotiveerd bent en dat je doelen wil zien te behalen. Toch kun jij zelf waarschijnlijk het beste de betekenis aan het begrip ‘werkgeluk’ geven: iedereen haalt op een andere manier voldoening en plezier uit het werk. De ene vindt het juist prettig om gestructureerd te werken, terwijl de ander juist graag vrijheid of uitdaging wil.

Wat voor impact heeft werkgeluk?

Werkgeluk heeft wel degelijk impact op de werkvloer. Misschien ervaar je wel helemaal geen werkgeluk, maar voel je juist veel stress als je aan het werk denkt. Werkgeluk ervaart namelijk niet iedereen, met alle gevolgen van dien. Wanneer je geen werkgeluk ervaart, is de kans groot dat je zonder plezier naar het werk gaat. Je bent minder gemotiveerd en je vindt misschien wel dat je te weinig wordt uitgedaagd. Wanneer je geen werkgeluk voelt kan dat ook zo zijn gevolgen hebben op de werkvloer, bijvoorbeeld dat doelen minder gauw worden behaald.

Wanneer jij wel werkgeluk ervaart heeft dat ook impact op de werkvloer. Als je gemotiveerd, gedreven en enthousiast bent over de taken die je moet uitvoeren, is de kans groot dat dat je energie geeft. Met deze dosis energie kun jij de gewenste doelen behalen, wat natuurlijk weer beter is voor jouw onderneming of de onderneming waar jij werkzaam bent. Bovendien zorgt meer werkgeluk er ook voor dat het verzuim afneemt. De mate van werkgeluk is dus belangrijk voor zowel de werkgever als de werknemers.

Lees meer:   Wat zijn leerdoelen?

Hoe verbeter je als werkgever het werkgeluk op de werkvloer?
We kunnen dus wel zeggen dat werkgeluk van groot belang is. Het is dan ook niet gek dat je je afvraagt hoe je dit werkgeluk kunt aanwakkeren en kunt vergroten bij jouw werknemers.

  1. Neem de onderneming eens onder de loep
    Om tot de conclusie te komen dat het werkgeluk inderdaad mag worden verbeterd, is het goed om eerst een onderzoek uit te voeren waarbij de werknemers centraal staan. Zo kun je eens contact opnemen met Everybody Frank. Everybody Frank heeft namelijk een app ontwikkeld waarbij er vragen worden gesteld aan de medewerkers over het werkgeluk. Op basis van de resultaten wordt duidelijk of er actie moet worden ondernomen of niet. Dit is een laagdrempelige en succesvolle manier om het werkgeluk te meten in jouw organisatie.
  2. Communiceer met de medewerkers
    Het is belangrijk om altijd te blijven communiceren met jouw medewerkers. Door regelmatig een gesprekje te voeren met jouw medewerkers weet je van je van hen kunt verwachten, waar ze tegenaan lopen of wat anders zou kunnen op de werkvloer. Bovendien kun je aan de hand van deze gesprekken eventuele irritaties of onzekerheden oplossen, zodat er weer een fijne werksfeer kan ontstaan.
  3. Prettige werksfeer
    Over die fijne werksfeer gesproken: dat is zeker een punt van aandacht wanneer je het werkgeluk wil verbeteren. Mensen kunnen namelijk pas goed en gemotiveerd aan de slag als er een prettige werksfeer hangt. Zorg er daarom voor dat jouw medewerkers zich veilig en vertrouwd voelen op het werk, waar ook weer een stukje communicatie om de hoek komt kijken. Communiceer bijvoorbeeld altijd duidelijk, open en transparant naar de medewerkers.