Verschil tussen zandgieten en coquillegieten uitgelegd

Het verschil tussen zandgieten en coquillegieten is een belangrijke overweging voor inkopers die op zoek zijn naar een geschikte methode voor de productie van hun onderdelen. Hoewel beide methoden gebruikt worden voor het gieten van legeringen, zijn er ook belangrijke verschillen. In dit artikel zullen we deze verschillen bespreken en u helpen bij het maken van de beste keuze voor uw onderdelen.

Wat is zandgieten?

Zandgieten is een gietproces waarbij de mal van speciaal zand is gemaakt. Het product wordt in de zandvorm gegoten om complexe gietstukken te creëren. Zandgieten is geschikt voor een breed scala aan ontwerpen en vormen. Het maken van producten met zandgieten heeft een aantal voordelen waar u als inkoper van profiteert. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om kleine series en complexe gietstukken te maken en is het zandgietproces flexibel, zodat mallen kunnen worden aangepast. Bovendien maakt zandgieten het mogelijk om grote gietstukken te produceren.

Een van de nadelen van zandgieten is echter dat het nabewerkingen nodig heeft en dat het een ruwe oppervlaktekwaliteit heeft. Ook is het lastig om het product uit de vorm te krijgen en moeten er soms stukjes worden afgehaald of geslepen. Als je grote aantallen producten nodig hebt, kan het daarom goedkoper zijn om ze op een andere manier te maken, bijvoorbeeld met coquillegieten. 

Wat is coquillegieten?

Coquillegieten is een gietproces waarbij het vloeibare materiaal in een metalen matrijs (de Coquille) wordt gegoten. Coquillegieten wordt toegepast voor het vervaardigen van aluminium legeringen. Een van de grootste voordelen van coquillegieten is de hoge maatnauwkeurigheid. Doordat er met metalen matrijzen en kernen wordt gewerkt, zijn zeer gedetailleerde en nauwkeurige producten te maken. Dit maakt coquillegieten zeer geschikt voor onderdelen waarbij nauwkeurigheid van belang is, zoals onderdelen voor de luchtvaart of medische industrie.

Lees meer:   Hoe hoog hang je een kapstok?

Een ander voordeel van coquillegieten is dat er minder nabewerking noodzakelijk is. Bovendien is de prijs per stuk bij grotere series lager, omdat de metalen matrijs zeer duurzaam is en een lange levensduur heeft. Dit betekent dat als u grote aantallen producten nodig heeft, coquillegieten een meer kosteneffectieve optie kan zijn dan zandgieten.

De juiste keuze voor uw gietstuk

Kortom, de keuze tussen zandgieten en coquillegieten hangt af van uw specifieke productiebehoeften. Als u kleine series of complexe gietstukken nodig heeft, is zandgieten een goede optie. Maar als nauwkeurigheid en kostenbesparing bij grote aantallen producten belangrijker zijn, is coquillegieten waarschijnlijk een betere keuze. Dit is ook afhankelijk van het soort legering dat u nodig heeft. Bij twijfel kunt u het beste specialistisch advies inwinnen bij een metaalgieterij. Uiteindelijk kan dit je belangrijke voordelen opleveren, zoals tijdswinst en kostenbesparingen.