Waarom is reflecteren belangrijk?

Het vergt wel wat oefening en ook vertrouwen in het team om goed te reflecteren. En dat gaat je misschien doen als je dit kennisartikel hebt gelezen en de voordelen van Reflectie ziet. Link de feedback expliciet aan de beoordelingscriteria van de opdracht. Let op dat je op alle relevante aspecten feedback geeft .

Het boek bespreekt de basisvaardigheden die nodig zijn om te kunnen reflecteren en reikt handige instrumenten aan om deze vaardigheden te leren. Het praktische laatste deel bevat zowel individuele als groepsopdrachten. Reflecteren is de herziene uitgave van het succesvolle studieboek uit 2010. De uitgave is aangepast op grond van actuele maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Reflecteren biedt theorie en opdrachten op zowel instap- als verdiepingsniveau en kan tijdens de volledige studie worden gebruikt.

  • Klopt dit nog en is het een helpende overtuiging of niet?
  • Sociale cognitie wordt wel gedefinieerd als het denken over de sociale werkelijkheid.
  • Hoe je het ook aanpakt, we geven je graag een paar voorbeelden van relevante vragen die je terug kunt laten komen bij het reflecteren.
  • Misschien niet haalbaar op een moeiteloze manier, maar niet onmogelijk.
  • Het is namelijk zoveel makkelijker om anderen de schuld te geven.
  • Reflecteren is het terugblikken op je eigen handelen, daarover nadenken en leren.

Dit kun je alleen doen of samen met collega’s. Maar in dat aankijken en voelen ontstaat het zicht op je blinde vlekken en daarmee de mogelijkheid om bewust te worden en te kiezen voor groei en meer bekwaamheid. Reflecteren op situaties en op je eigen gedrag, houding en gevoelens daarin is een belangrijke manier van leren.

De handige PDCA checklist in de Coimbee toolbox helpt je bij elke verbetering herinneren dat je een lessons learned actie moet doen. In ons artikel over de 10 succesfactoren van Agile werken heb je kunnen lezen wat Agile is en vooral wat het oplevert. U kunt zich enorm storen aan het feit dat een medecursist zijn mobiele telefoon aan heeft staan. U kunt hier natuurlijk iets van zeggen, maar misschien heeft hij hem aan staan om- dat dat voor hem als BHV’er verplicht is. Hij zal u dus niet tegemoet kunnen komen, zelfs al zou hij het wel willen. U controleert of de ander uw boodschap heeft begrepen.

Lees meer:   Waarom moet je gapen?

Wat levert reflecteren op?

Zelfreflectie nodigt je uit om kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Je leert na te denken over en terug te kijken op je eigen mentale en emotionele processen. Om ze zo te begrijpen en te beheersen. Het helpt je om van een afstand te kijken naar je overtuigingen en die opnieuw te beoordelen.

In wie je bent, wat je doet en waarom je dat zo doet. Een goede manier om jezelf te helpen af en toe eens terug te kijken en dingen in een breder perspectief te zien, is het schrijven in een dagboek. De Vries geeft sinds 1993 trainingen creatief dagboekschrijven. Voor haar is een dagboek niet zomaar een schriftje, maar een bewaarplek van gedachten en een werkplaats waarin je kunt reflecteren met taal en beeld. High performing professionals hebben te allen tijde de langetermijnstrategie en doelen op het netvlies. Wat is er, met het oog op de lange termijn, momenteel het belangrijkste om aandacht aan te besteden?

Wat zijn goede Reflectievragen?

Reflectievragen om terug te blikken

Wat maakte dat het een succes was? Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je hiervoor ingezet? Wat heb je over jezelf geleerd? Op welk moment voelde je je het vrolijkst?

Daarnaast blijkt reflecteren een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van zelfstandigheid. Door te reflecteren krijgt de leerling inzicht in het eigen leren en kan de leerling dit inzicht gebruiken om zichzelf aan te sturen tijdens het zelfstandig werken. Aan de hand van de onderzoeksvraag ‘Wat voor effect heeft reflectie op de zelfstandigheid van kleuters? ’ is onderzocht of de leerlingen na een periode van vier weken meer zelfstandiger en taakgerichter aan hun taken kunnen werken. Reflecteren betekend letterlijk ; nadenken over.

Matthias Horx schetst in zijn artikel “The Post Corona world” een sprankelend en hoopvol perspectief voor de wereld na corona. Hij maakt hierin gebruik van een reflectietechniek waarin hij vanuit de toekomst terugkijkt naar vandaag. Een hele mooie manier om met een groep aan de slag te gaan met reflectie én met morgen.

Hoe maak je bananenbrood?

  • Hoe vaak moet je je bed verschonen?
  • Wat is 1 decimaal?