Op dezelfde dag heeft u ook een afspraak met een urologieverpleegkundige. Zij onderzoekt de functie van uw blaas door middel van uroflowmetrie en een urodynamisch onderzoek (zie hoofdstuk ‘Onderzoek’). Met een urodynamisch onderzoek kan de arts beoordelen of uw blaas en plasbuis goed werken.
Hoe kan je je blaas sterker maken?
- Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Probeer uw hele blaas te legen als u op het toilet zit, maar ga niet persen.
- Drink niet teveel cafeïnehoudende dranken.
- Neem de juiste houding aan op het toilet; uw voeten op de grond en uw rug recht.
- Ga naar de huisarts als de problemen lange tijd aanhouden.
Zeker als amputatie van je voet op het spel staat. Het gevolg is dat je klachten kunt krijgen in je voeten en benen. Vaak begint dit met een doof gevoel in je voet. Net zoals al je andere organen kunnen je ogen niet tegen een bloedsuiker die continu verhoogd is. Daardoor krijgen veel mensen met diabetes oogproblemen.
Waarom Moet Ik Zo Vaak Plassen
Zo bevat bier meer water dan andere alcoholische dranken. Ook remt alcohol de aanmaak van het antidiuretisch hormoon , in de volksmond ook wel het antiplashormoon genoemd. Soms blijft deze zwangerschapsincontinentie ook aanhouden na de zwangerschap.
Wat moet je niet drinken bij een overactieve blaas?
Beperk het drinken van prikkelende dranken
Denk aan cafeïnehoudende substanties zoals koffie, thee of cola. Ook alcohol is niet de beste vriend van uw blaas. Al deze dranken irriteren uw blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
Stress leidt tot allerlei fysiologische problemen, die op hun beurt weer het gevolg kunnen hebben dat je meer moet plassen. Daarnaast verhoogt stress de cortisolspiegel, waardoor de afgifte van antidiuretische hormonen kan worden geremd. Aangezien die normaal gesproken je lichaam helpen om vloeistof te absorberen, gebeurt dat minder, en eindigt er meer vocht in je blaas in de vorm van urine. “Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan die bevestigen dat stress een grote rol kan spelen als je vaak moet plassen,” voegt Ingber hieraan toe.
Waarom Moet Ik Zo Vaak Plassen
Als je ’s nachts niet genoeg vasopressine produceert, blijft de urine te veel aangelengd, zodat de blaas snel vol zit. Deze nachtelijke overproductie van urine wordt ook wel ‘nachtelijke polyurie’ genoemd. Het resultaat is dat je ’s nachts wakker wordt om te plassen. Als je ’s nachts moet plassen en voortdurend moe bent vanwege een slechte nachtrust, wordt het tijd om naar de huisarts te gaan.
Wat zijn de symptomen van hartfalen bij vrouwen?
- drukkende pijn op je borst: voelt beklemmend of als een strakke band om de borst.
- uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.
- zweten.
- misselijkheid of braken.
Meestal is er aanvullend bloedonderzoek nodig. De blaas veel gevoeliger is dan normaal en je al het gevoel hebt te moeten plassen als er maar een heel klein beetje urine in je blaas zit, zegt Moore. Plasklachten komen niet altijd door de prostaat; de blaasspier kan ook door andere oorzaken overactief worden, waardoor vaker aandrang ontstaat. Bij veel mannen ontstaat in de loop der jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is onduidelijk waarom dit bij sommige mannen wel en bij andere mannen niet gebeurt. Een prostaatvergroting hoeft niet altijd klachten te geven.
Waarom Moet Ik Zo Vaak Plassen
Verkeerd zitten, niet goed uitplassen en persen bij het plassen, zijn de meest voorkomende fouten. Wij geven u de volgende adviezen waarmee u een aantal problemen kunt voorkomen, zoals blaasontsteking en toename van het toiletbezoek. Iedereen houdt wel eens zijn of haar plas op.
Na het stellen van een aantal vragen zal de huisarts u lichamelijk onderzoeken. Omdat de prostaat diep in het bekken ligt, kan dit orgaan alleen door inwendig onderzoek worden gevoeld, het zogenoemde rectaal toucher. Bij dit onderzoek tast de arts met de vinger via de anus de prostaat af. Op deze manier kan hij of zij nagaan of de prostaat vergroot is en tevens kan hij of zij de structuur beoordelen.
- Heeft u alle vragen met A beantwoord, dan zijn er geen plasklachten.
- Houdt er rekening mee dat de bekkenbodem vaak traag herstelt zolang u borstvoeding geeft.
- Op die manier kunnen ook bacteriën in de prostaat komen.
- Ook na uw zwangerschap kunt u hier nog last van ervaren.