Hoe doe je apenstaartje (@) op Nederlands toetsenbord?

Ook in andere talen heeft het @-teken een bijnaam. In Duitsland spreekt men van een Klammeraffe (‘slingeraap’), Italianen noemen het teken chiocciola (‘slakje’), Grieken papaki (‘eendenkuiken’) en Denen snabel-a (‘olifantenslurf-a’).

Het @-teken zelf is al vele eeuwen oud. In 1536 gebruikte Francesco Lapi, een Florentijnse koopman, het @-teken in een brief om weer te geven uit hoeveel kruiken wijn een levering wijn bestond. Het is het oudste gedocumenteerde gebruik van het @-teken. Het kwam eeuwenlang weinig voor in het algemene schriftelijke taalgebruik. De eerste typemachines, gebouwd in het midden van de negentiende eeuw, hadden bijvoorbeeld geen @-teken.

Waar staat op een QWERTY?

‘qwerty’ staat voor de volgorde waarmee de bovenste rij letters begint. Op een qwerty-toetsenbord staan de letters en cijfers in elk geval op dezelfde plek. Wat bij de toetsenborden onderling wel kan verschillen is de plek en functie van sommige extra toetsen.

En daar in franse woorden véél gebruik gemaakt wordt van de letters é è ç à heeft men dit moeten integreren in het toetsenbord. Vandaar dus dat er een andere layout is voor Belgische toetsenborden. In Frankrijk gebruiken ze trouwens ook een AZERTY toetsenbord. Nu verschijnt de lijst met mogelijke talen die macOS ondersteunt qua toetsenbordindeling.

  • Hier wordt het apenstaartje het ‘at-teken’ genoemd.
  • Zie de afbeelding hieronder om het verschil te zien.
  • Rechts onder in beeld zie je een klok staan die misschien nu nog op ‘US ’ staat.
  • Wanneer de oplossingen niet helpen, kan het in sommige gevallen ook zo zijn dat je apenstaartje niet werkt omdat je toets defect is.
  • Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen.
Lees meer:   Hoe hoog is de Goliath?

Naast de indeling van je toetsenbord is het verstandig om te kijken of je een numeriek gedeelte bij je toetsenbord wil of niet. Een numeriek toetsenbord heeft aan de rechter zijde toetsen voor met getallen. Bij een numeriek toetsenbord zitten de pijltjes toetsen over het algemeen los.

Wat is Ctrl Y?

Naast de CTRL + C (kopiëren), CTRL + V (plakken) en CTRL + Y (herhalen) is er nog een shortcut die ik veel gebruik: CTRL + Z. Deze toetsencombinatie maakt de laatste handeling(en) ongedaan, een soort digitale gum. Erg handig als je iets op de verkeerde plek plakt of iets weghaalt wat je niet had willen weghalen.

Inmiddels is Gboard ook op meer dan een miljard toestellen te vinden. In de voorbeelden maken we gebruik van de indeling van een standaard desktoptoetsenbord. Indien je na je eerste bestelling vaker zakelijk wilt bestellen bij Gobytes, dan kan je een aanvraag indienen voor betalen op rekening.

Vervolgens kies je voor ‘één hand’ en je kunt het kleinere toetsenbord direct gebruiken. Via de instellingen kun je ook nog allerlei andere ‘voorkeuren’ aanpassen voor het toetsenbord. Wil je wel of geen cijferrij zien of een knop hebben om snel emoji te kunnen kiezen? Daarnaast kun je denken aan de hoogte van het toetsenbord. Al met al staat Gboard misschien op honderden miljoenen toestellen, maar qua lay-out kan elke persoon kiezen wat hij of zij wil.