Hoe hoog luchtvochtigheid in huis?

Een klimaat waarbij de waardes zich buiten dit gebied bevinden, wordt door de meeste mensen als onaangenaam ervaren. Bovendien kunnen er door een te hoge luchtvochtigheid diverse soorten schade ontstaan. De eerste tekenen hiervoor zijn vaak klamme kledingstukken, een muffe geur en vlekken op de muur of kiemende aardappelen in de kelder. Wist u bijvoorbeeld dat reeds bij een luchtvochtigheid van 70 % schimmelvorming plaatsvindt – en roest al vanaf 60 %?

De droge lucht van dit moment hangt samen met de vorstperiode. Als de vorst over een aantal dagen weer weg is, zul je vrijwel direct een hogere luchtvochtigheid ervaren. Er is een verband tussen de luchtvochtigheid en de besmettelijkheid van griep-virussen en het Coronavirus. In droge lucht van ongeveer 40% is de kans op besmetting vijf keer hoger, want dan blijven de aerosolen langer rondhangen .

Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht. De luchtvochtigheid in uw woning wordt niet alleen bepaald door de temperatuur binnens- en buitenshuis. Ook de de ligging van een woning heeft invloed op de luchtvochtigheid.

Hoe omgaan met hoge luchtvochtigheid?

De meest effectieve oplossing om de luchtvochtigheid te optimaliseren is door te ventileren. Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, zilvervisjes, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Door te ventileren zorgt u voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving.

Zo krijg je duidelijkheid en meer inzicht in een gezonde woon- en werkplek. Voor maximaal slaapcomfort is de temperatuur op je slaapkamer erg belangrijk. Veel experts zijn het erover eens dat de ideale temperatuur om te slapen tussen de 18 en 19 graden hoort te zijn is.

Was ophangen in plaats van droger?

Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.

Zou je temperatuur nog verder oplopen, dan kan je in coma raken en sterven. Transparante informatie over het binnenklimaat is de eerste stap op weg naar het terugbrengen van hoge energiekosten. Dit zorgt voor zwaardere druppels, waardoor de druppels sneller dalen. Houten vloeren schijnen het beste te gedijen bij een vochtgehalte van ongeveer 60%.

Lees meer:   Hoe zwaar mag handbagage zijn?

Welke maanden hoogste luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid in elk seizoen

In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten. Regen en natte sneeuw drijven de vochtigheidsgraad tot hoge waarden op.

Het vocht wordt in de ontvochtiger opgevangen en kan vervolgens handmatig worden afgevoerd. Een hoge vochtigheid (meer dan 60%) kan leiden tot schimmelvorming in huis. Oudere mensen en kinderen kunnen dan ook snel last krijgen van hun ademhaling.

hoe hoog luchtvochtigheid in huis

Dat betekent dat wij zelf onze lichaamstemperatuur kunnen regelen. Een hagedis kan dat bijvoorbeeld niet – die moet in en uit de zon kruipen om zijn lichaam op een goede temperatuur te houden. Als het warm is, gaan wij zweten en verwijden de bloedvaten naar onze huid zich. Zo wordt de hitte wordt afgegeven aan de lucht, en krijgen we het weer koeler. Bij een temperatuur tussen 20 en 22 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60 % voelen we ons het prettigst .

Als de luchtvochtigheid echt heel erg laag is, dan is het een goed idee om emmertjes water in uw woning neer te zetten. Hierdoor verdampt er meer water in de lucht en stijgt de vochtigheidsgraad in uw woning. Tegelijkertijd is een te lage luchtvochtigheid in huis ook niet gezond. Hierdoor krijgt u last van een droge keel, droge lippen en een droge huid. Ook komt pijn in ogen veel voor bij een te lage luchtvochtigheid in huis.

  • Dan wordt vaak een airconditioner, ontvochtiger of vochtvreter gebruikt om een goede luchtvochtigheid te bereiken.
  • Let op, ook een vochtprobleem zoals optrekkend vocht, doorslaand vocht of een lekkage kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid in huis.
  • Door schommelingen in temperatuur en vochtigheid raken ze gemakkelijk uit de toon.