Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Bij de aanbieders 1 en 2 blijft de uploadsnelheid vaak flink achter ten opzichte van de downloadsnelheid. Wanneer er in de straat nog geen glasvezelnetwerk ligt, dan wordt deze eerst nog aangelegd. Bij de aanleg van glasvezel wordt een lange sleuf gegraven en in de straat doorgetrokken tot het einde. Voor glasvezel internet betaal je eenmalige aansluitingskosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog deze kosten precies zijn hangt van jouw provider af.

Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert. De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data per seconde te versturen.

Welke kabel tussen Glasvezelkastje en modem?

@Jon Preisser UTP kabel, Cat5E of Cat6. Lengte maakt niet uit, kan sowieso tot 100 meter zonder snelheidsverlies.

Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt. UTP-kabels voor computernetwerken hebben vier aderparen en zijn onderverdeeld in genummerde categorieën die de kwaliteit aangeven. De ene ader van een paar heeft een kleur, de andere heeft gedeeltelijk dezelfde kleur en is voor het andere deel wit. Bedrijven en andere professionele gebruikers kunnen bovendien langer vooruit met de veel hogere snelheden die het netwerk mogelijk maakt.

Is het verstandig om glasvezel te nemen?

Je wordt gevraagd vast te leggen dat je meedoet en in de toekomst wilt overstappen naar glasvezel. Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.

Lees meer:   Hoe slecht is vapen?

NKM, de aannemer die het netwerk aanlegt voor E-fiber, ‘schiet’ de glasvezelkabel onder de tuin of oprit door. Als er gegraven moet worden, wordt dit volgens E-fiber van tevoren met u besproken. E-Fiber probeert altijd overlast zoveel mogelijk beperken.

Klanten stappen daar over naar nieuwkomers die supersnel glasvezel aanbieden. In 2019 had circa 3,8 van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens glasvezel. Vooral buitengebieden hebben nog steeds geen goed en snel internet en moeten het vaak doen met een oude koperverbinding van KPN. Commerciële partijen vonden het jarenlang financieel niet rendabel om glasvezel aan te leggen in de polder. De afgelopen tien jaar duiken er tientallen lokale burgerinitiatieven op die besloten zelf glasvezel aan te gaan leggen.