Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het bij het verminderen van de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt. Door afval te scheiden en te recyclen kan er waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen en hergebruikt. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval die op stortplaatsen belandt, maar ook de noodzaak om nieuwe grondstoffen te winnen, wat weer goed is voor het milieu.

Ten tweede kan afval scheiden bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verlagen van de klimaatverandering. Door afval te scheiden en te recyclen, hoeft er minder afval verbrand te worden. Het verbranden van afval zorgt namelijk voor CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan het broeikaseffect.

Ten derde kan afval scheiden kosten besparen. Gemeenten en afvalbedrijven moeten namelijk betalen voor het verwerken van afval. Door afval te scheiden en te recyclen, kunnen deze kosten worden verlaagd, wat weer kan resulteren in lagere afvalheffingen.

Kortom, afval scheiden is belangrijk voor het verminderen van afval, het terugwinnen van waardevolle grondstoffen, het verminderen van de CO2-uitstoot en het besparen van kosten.

Wat mag er niet in de blauwe zak?

 • Verpakkingen bestaande uit een mix van materialen.
 • Kindveilige sluiting.
 • Verpakkingen met minstens één van deze pictogrammen.
 • Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits.
 • Piepschuim.
 • Andere voorwerpen.
 • Niet aan de buitenkant.

Van ons restafval gescheiden kunnen aanleveren in PMD-afval (plastic, metaalverpakkingen/blik, drankkartons). Mijn interieur is voor mij belangrijk, ik vind het belangrijk dat ik me thuis voel en vooral niet teveel troep verzamel. Ik zit al een aantal jaar op supergoedkope stoeltjes van Ikea en door een cadeautje van pa en ma kon ik nu eens nieuwe eettafelstoelen aanschaffen. Echt waar, mocht je nog een inbussleutel nodig hebben, ik kan er een webshop in beginnen.

Welk afval brengt geld op?

In veel gemeenten kun je metalen verpakkingen (bier- en frisdrankblikjes, soepblikken, aluminium schaaltjes) samen met het plastic inleveren. Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.

Met een beetje geluk kan ik binnenkort thuis bevallen. Dan zal de placenta wel de gekste zijn wat wij ooit weg hebben moeten gooien. Het wegen van de afval moesten wij even aan wennen, maar dat ging al snel mee in onze ritme. CBS (hoe doet jouw stad/wijk het op het gebied van afvalscheiding). Meer over onze ambities in de circulaire economie. Wil je weten waarom het beter is als dit vooraf gebeurt en niet achteraf?

Is afval scheiden nog nodig?

Het scheiden van afval is belangrijk, want alleen dan kunnen we waardevolle materialen opnieuw gebruiken. Het scheiden van plastic afval doen we vanaf 1 januari 2021 alleen nog bij de afvalverwerker.

Lees meer:   Hoe update je een app?

Theezakjes en koffiepads Losse theeblaadjes en koffieprut mogen in de gft bak, maar theezakjes en koffiepads horen bij het restafval. In theezakjes en koffiepads zit vaak kunststof verwerkt, waardoor het niet bij gft terecht mag komen. Gooi geen vochtig afval in de gft bak en verpak resten die snel bederven (zoals vlees- en vis) in een oude krantenpagina of in een composteerbaar gft zakje. Om maden te weren leg je een tak klimop tussen het gft of strooi een handje zout of kalk in de bak. Een bananenschil, de steel van een paprika, een verwelkte bos rozen.

 • Dit is helaas niet het geval bij andere soorten afval.
 • Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.
 • Er komen namelijk steeds meer broeikasgassen, zoals CO2, in de lucht.
 • Lichtere kunststofsoorten kunnen bijvoorbeeld gescheiden worden van zwaardere kunststofsoorten door gebruik te maken van drijftechnieken.
 • PMD staat dus voor verpakkingsmateriaal van plastic, metaal / blik en drankkartons.

Ook is het een optie om je elektrische apparaten naar de milieustraat te brengen. Je ontdekt het met de afvalscheidingswijzer op de website van Samen aan de Bak. Klik op onderstaande knop om naar deze website te gaan. Dan is de kans groot dat u te kort heeft aan een restafvalbak die HVC 1x per vier weken leegt. U kunt toegang krijgen tot een ondergrondse restafval container.

Toch kan jouw gemeente goede redenen hebben om dit gescheiden in te zamelen, bijvoorbeeld omdat ze geen nascheidingsinstallatie hebben. Elke gemeente mag zelf kiezen hoe zij huisvuil inzamelt. Daarbij kijkt de gemeente bijvoorbeeld naar het soort woningen en of veel mensen een tuin of plaatsje hebben. Soms kun je iets in zijn geheel hergebruiken, zoals tweedehands kleding of meubels. Andere soorten afval worden uit elkaar gehaald zodat de materialen apart hergebruikt kunnen worden.

Wat gebeurt er met afval dat niet gerecycled kan worden?

Restafval. Al het afval dat niet recyclebaar is, restafval dus, wordt verbrand. Het is daarom belangrijk om deze afvalstroom zo klein mogelijk te houden.

Op dit moment wordt volgens DHV ongeveer de helft van het huishoudelijk afval gescheiden. De andere helft gaat rechtstreeks naar de verbrandingsoven. Verbranden is echter duur; recyclen levert in veel gevallen geld op. Tegelijkertijd zullen de inzamelkosten met ongeveer 400 miljoen toenemen. Netto kan op die manier jaarlijks om en nabij de 250 miljoen euro worden bespaard, aldus DHV.