Hoe wordt goud gewonnen?

Goud is een van de meest waardevolle metalen ter wereld en wordt gebruikt in sieraden, elektronica en als investering. Het winnen van goud gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de locatie en de beschikbaarheid van het goud. In dit artikel zullen we de belangrijkste methoden voor het winnen van goud bespreken.

Inleiding

Goud wordt al duizenden jaren gewonnen en verhandeld. Het wordt meestal gevonden in gesteente of rivieren, en de winning ervan kan zeer arbeidsintensief zijn. Het winnen van goud heeft echter ook negatieve gevolgen voor het milieu, omdat het vaak gepaard gaat met het gebruik van gevaarlijke chemicaliën en enorme hoeveelheden afval.

Goudwinning uit gesteente

Een veelvoorkomende manier om goud te winnen is door het uit gesteente te halen. Dit wordt ook wel hardrockmijnbouw genoemd. Bij deze methode wordt het gesteente waarin het goud zich bevindt, opgegraven en vermalen tot kleine stukjes. Vervolgens wordt het gesteente behandeld met chemicaliën om het goud eruit te halen. Dit proces staat bekend als cyanidelekkage.

Cyanide is een zeer giftige stof die het gesteente oplost en het goud daaruit vrijmaakt. Het proces van cyanidelekkage wordt echter bekritiseerd vanwege de ernstige milieu-impact en gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Er bestaan ook andere methoden om goud uit gesteente te winnen, zoals het gebruik van zuren of bacteriën, maar deze zijn minder gebruikelijk.

Goudwinning uit rivieren

Een andere manier om goud te winnen is door het uit rivieren te halen. Deze methode staat bekend als alluviale mijnbouw en wordt vaak toegepast in gebieden waar geen gesteente aanwezig is waarin het goud zich bevindt.

Bij alluviale mijnbouw wordt de rivierbodem opgegraven en in een goudpan geplaatst. De pan wordt vervolgens ondergedompeld in water en geschud, waardoor het water het lichte materiaal wegspoelt en het zware goud achterblijft. Dit proces wordt ook wel panning genoemd en werd al door de oude Grieken gebruikt.

Lees meer:   Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Goudrecycling

Naast het winnen van nieuw goud uit de aarde, kan goud ook worden gerecycled uit afvalproducten. Dit staat bekend als goudrecycling en kan worden toegepast op sieraden, elektronica en andere producten die goud bevatten.

Bij goudrecycling worden de producten vermalen en verbrand, waardoor het goud vrijkomt. Vervolgens wordt het goud gescheiden van andere metalen en vuil, en kan het opnieuw worden gebruikt.

Let op

Goudwinning is een belangrijke industrie, maar heeft ook aanzienlijke negatieve effecten op het milieu en de gezondheid van mensen.

Hoe voelt goud aan?

Goud heeft een soortelijk gewicht van 19,3 in zijn pure vorm en voelt dus zwaarder aan als puur zilver wat een soortelijk gewicht heeft van 10,5. Het soortelijk gewicht kan ook gebruikt worden om te testen of iets zilver of goud is. Een voorbeeld hiervan is de Archimedes watertest.

In het ene land veel aardolie, in het andere veel zilver. Landen die veel verschillende delfstoffen hebben, zijn vaak rijk omdat ze hun delfstoffen verkopen aan andere landen. In Nederland zit er aardolie, aardgas, zout, zand, grind en klei in de bodem. Zo’n 6 duizend jaar geleden haalden mensen vuursteen uit de grond.