Waarom is er een chiptekort?

Er is momenteel een wereldwijd tekort aan chips vanwege verschillende factoren. Ten eerste is er een enorme vraag naar chips, omdat er steeds meer apparaten en technologieën worden ontwikkeld die chips nodig hebben, zoals smartphones, laptops, tablets en zelfrijdende auto’s. Daarnaast hebben de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns en fabriekssluitingen in verschillende landen de productie van chips vertraagd. Bovendien zijn er enkele verstoringen in de toeleveringsketen, zoals een gebrek aan grondstoffen en vertragingen bij de levering van chips door de fabrikanten. Dit alles heeft geleid tot een tekort aan chips en heeft gevolgen gehad voor verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, de elektronica-industrie en de gezondheidszorg.

Chipmaker Infineon zegt dat moderniseren van bestaande faciliteiten driekwart jaar tot een jaar kost. Het bouwen van nieuwe fabrieken in ‘nieuwe’ vestigingsgebieden kan echter langer duren, omdat daar veel van de benodigde infrastructuur ontbreekt. Een chipfabriek staat namelijk niet op zichzelf; het heeft een flinke toeleveringsketen.

Het verzoek van Washington leidde tot kritiek in Taiwan en Zuid-Korea, waar werd gevreesd dat bedrijven handelsgeheimen zouden moeten overhandigen. Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox. Het ziet er niet naar uit dat er bedrijven zijn die echt de dans ontspringen. Natuurlijk zijn er fabrikanten die eigen processors maken, maar dan nog zijn ze afhankelijk van derde partijen die de fabricage voor hun rekening nemen. En anders zijn er wel andere onderdelen die veel langer op zich laten wachten. Nu is ook BOE, een Chinese oled-displayfabrikant van Apple, getroffen door het chiptekort.

Nintendo verwacht dit boekjaar ongeveer 23 miljoen exemplaren te verkopen. Eerder was dat nog geschat op 24 miljoen en rond vorig jaar november werd er gezegd dat er 25,5 miljoen exemplaren verkocht zullen worden. Er zit dus een duidelijk verlaging in de prognose, wat niet goed is voor het bedrijf. Gezien de huidige marktomstandigheden adviseren wij u om nu alvast het bestelproces van uw nieuwe auto in gang te zetten. Ook als uw leasecontract pas over een aantal maanden afloopt of wanneer u pas over een jaar uw huidige auto inruilt voor een nieuwe. En wanneer u nu een nieuwe auto bestelt, kunt u nog tot de definitieve planning van de fabriek uw configuratie wijzigen.

  • In plaats van een vakantie of een avondje uit, investeren we nu in luxe artikelen.
  • Heeft Sony zijn huiswerk slecht gedaan dat het bedrijf de vraag zo onderschatte?Enerzijds komt dit doordat moderne voertuigen meer chips dan ooit tevoren gebruiken.
Lees meer:   Welke ETF kopen?

De enorme vraag naar chips is volgens hem door iedereen onderschat. Hij ziet het internationale chiptekort voorlopig niet opgelost worden. Vergelijkingen met recente tekorten in andere producten gaan niet op. Bijvoorbeeld het aanvankelijke gebrek aan mondkapjes, die net als chips veelal in het grote China worden geproduceerd. Alleen is het maken van mondkapjes simpel en is dat snel op te schalen. De productie van chips is complex, duur en kost tijd om op grotere schaal te doen.

Tel daar de tijd bij op om de productie op te voeren en het eindproduct te transporteren, en de doorlooptijd voor een nieuwe chiporder wordt geschat op ongeveer zes maanden. Dus zelfs als er nu wordt opgeschaald, zal dit voor autofabrikanten te laat komen. Wel is het interessant om te zien dat elke fabrikant een eigen plan van aanpak heeft om het chiptekort het hoofd te bieden.

Een chip is een siliciumdioxide plaat met minuscule circuits. Chips kunnen informatie verzenden door stroom wel of niet door te laten. Kortom, een chip is ofwel een geheugen ofwel een processor.