Waarom is slaap belangrijk?

In deze video vertel ik je waarom een goede nachtrust belangrijk is wanneer je probeert af te vallen. Van de bevolking komt ‘s nachts niet tot rust, lijdt aan slaapgebrek of heeft moeite met in slaap komen of doorslapen. Terwijl je uitrust, worden cellen gerepareerd en nieuwe cellen aangemaakt. Maakt het uit als je elke nacht een uurtje minder in dromenland bent?

waarom is slaap belangrijk

Je mag overdag dan woordjes blokken voor je examen, ’s nachts krijgt alles een plekje, waardoor je de dingen die je geleerd hebt ook daadwerkelijk onthoudt. Daarnaast is het een bekend feit dat slaapt helpt in spierherstel na een flinke sportsessie. Dit gebeurt via eiwitsynthese tijdens de pre-REM-slaap, en duurt zo’n halfuurtje.

Waarom Is Slaap Belangrijk

Er lijkt niet zoiets te zijn als te veel diepe slaap. We hebben een goede nachtrust simpelweg nodig om goed te kunnen functioneren, maar ook omdat te weinig slaap diverse kwalen met zich kan meebrengen. Professor Russell Foster van de University of Oxford zegt dat minder dan 5 uur slapen per nacht, net zo slecht is als roken. Bij een korte nachtrust zijn we eerder geneigd om zoete producten te kiezen boven gezonde producten.

We weten het allemaal wel…., maar er bewust mee bezig zijn, is wat anders. Als je niet weet wanneer en hoeveel Melatonine je aanmaskt, grijp je in in een proces waar je de werking niet van kent. Last je verwijzen naar een poli voor slaap/waakstoornissen. Je ogen dicht doen in een lichte kamer is onvoldoende. Zorg voor verduisteringsgordijnen zou ik zeggen of doe de tuinverlichting uit. Mijn naam en e-mail bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

Je lichaam gaat er namelijk vanuit dat je bij stress meer energie nodig hebt om je kans op overleven zo groot mogelijk te maken. Om snel in slaap te vallen is het echter nodig dat cortisol laag want cortisol blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Een ander belangrijk hormoon, groeihormoon, doet alleen in het donker zijn werk als je slaapt.

Waarom Is Slaap Belangrijk

Op het moment dat je slecht slaapt, reageert je lichaam minder goed op insuline. Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Ongeveer 30% van de volwassenen slaapt te weinig. Volwassenen hebben gemiddeld aan zeven à acht uur slaap per nacht voldoende. Ouderen hebben meestal genoeg aan zeven uur of minder.

Lees meer:   Wat is vapen?

Dat begint al vanaf de ontwikkeling van baby’s in de buik bij de moeder. Baby’s slapen het grootste deel van de dag, waarbij ze veel meer REM-slaap hebben dan oudere kinderen en volwassenen. Voor zwangere vrouwen is het dan ook opletten met bijvoorbeeld koffie.

  • De helende werking van slaap krijg je niet met slaappillen.
  • Bovendien heeft een slechte nachtrust invloed op hoe je eet.
  • In principe kan je niet teveel slapen, maar meer slapen is bij de meeste mensen niet nodig.
  • Omdat een tekort aan slaap voor een trager verlopende stofwisseling zorgt en extra productie van hormonen die aanzetten tot eten.

Hier wordt uitgelegd wat slaap precies is en waarom het belangrijk is voor de gezondheid om een goede nachtrust te krijgen. De spieren zijn ontspannen, bloeddruk en lichaamstemperatuur dalen, en de hersenen nemen zo goed als niets waar van wat er in de omgeving gebeurt. Slaap bestaat uit 5 fasen, met ieder zijn eigen hersenactiviteit. Het begint met een lichte slaap , vervolgens val je steeds dieper in slaap . De laatste en vijfde fase is de bekende REM-slaap , ook wel droomslaap genoemd.

Dit betekent dus dat je zult sterven als je een lange tijd niet slaapt. Laat je kind elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend. Zelf ben ik vroeger begonnen met de opleiding schoonheidsspecialiste. Mijn keuze qua studie was dus snel gemaakt, want Huidtherapie was de perfecte stap om dit doel te bereiken. Als huidtherapeut heb je een 4-jarige HBO-opleiding gevolgd waarbij de stof verder gaat dan dat ik daarvoor heb gekregen. Als huidtherapeut vind ik het geweldig om echt een behandelplan te maken met iemand, waarbij je ook echt de verschillen gaat zien in de huid.

Dat kan ervoor zorgen dat ouders bijvoorbeeld niet kunnen beoordelen of hun kind ziek is of pijn heeft. Ook wordt het moeilijker in te schatten of iemand een dief is. De onderzoekers vrezen vooral voor de gevolgen die medewerkers op de eerste hulp van een ziekenhuis hebben of militairen in oorlogsgebied. Wanneer je slecht slaapt presteer en herstel je slechter. Gemiddeld hebben volwassenen genoeg aan 7 tot 9 uur slaap per nacht.