Wat is long Covid?

Klaar raakte in maart 2020 besmet met Covid-19 en is nog steeds ziek thuis. UWV heeft een lijst met vragen en antwoorden gepubliceerd over long-COVID en aanvragen WIA. 7 reacties Beste Peter Leusink, Ik snap je punt maar het gaat me iets te ver om van v…

Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?

Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.

Dat geldt voor de privé-situatie, op het werk, in het sociaal leven, bij hobby of sport; eigenlijk voor alles wat men doet. Onder belastbaarheid verstaan we de last die het lichaam kan dragen zonder dat dit klachten of negatieve gevolgen geeft. Onder belasting verstaan we de last die het lichaam daadwerkelijk te verdragen krijgt.

Wat Is Long Covid

Voorhoofdholte onsteking gehad een paar keer en middenrif onsteking maar waarvan weten ze niet.. Ik was Vermoeid en kwam niet eens een heuveltje op door dat zwaar gevoel in mijn benen. Constant koud hebben, en regelmatig diarree, terugkerende keelpijn, en veel en vast zittend slijm. Via de NOS laat hij weten veel patiënten te kennen die maar heel traag herstellen. Volgens de NOS zijn er zelfs patiënten die twee tot drie keer per week worden ‘gestalkt’ door de werkgever en arbodienst. Canadese wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden die kunnen verklaren wat long covid, ook wel post-covid genoemd, veroorzaakt.

wat is long covid

Er zijn symptomen die fysiek van aard zijn of emotioneel of cognitief. Al met al zijn er behoorlijke beperkingen in het dagelijks functioneren. Dat wil zeggen dat de patiënt thuis, op het werk, met familie en vrienden of met sport en ontspanning veel slechter functioneert dan voor de besmetting met Covid-19. En we weten nog steeds niet hoe het komt dat er geen herstel optreedt.

Lees meer:   Wat is body count?

Wat Is Long Covid

Vermoeidheid en koorts bij inspanning, spierpijn, hoofdpijn en druk op de borst zijn veelvoorkomende symptomen bij long COVID. In sommige gevallen zijn de klachten zo erg, dat het je zelfs kan belemmeren om weer aan het werk te gaan. Dan helpen we je bij Dijk & Van Emmerik graag verder met een re-integratieprogramma op maat. We begeleiden dagelijks mensen met fysieke en cognitieve klachten, en zijn specialist in de psychologie die bij je herstel komt kijken. Deze stichting ondersteunt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid mensen met langdurige coronaklachten.

Meer informatie over het ZonMw COVID-19 programma en resultaten uit de onderzoeken is te vinden op de long COVID themapagina. Wat is de frequentie en wat zijn de gevolgen van myocard schade bij Covid-19? Welke interventies kunnen we inzetten om korte en lange termijn myocard schade te voorkomen?

Natuurlijk op de longen, waardoor ademen soms moeilijk of onmogelijk wordt. Ook ervaren mensen met COVID klachten rondom de neus, waardoor de smaak verdwijnt. Maar, ook elders in het lichaam doet het Coronavirus veel schade. Denk hierbij aan het hart, de alvleesklier, de huid, de darmen, de lever, de nieren en het zenuwstelsel. Na het verdwijnen van het virus uit het lichaam, kan er op veel van deze plaatsen schade achter blijven.

Waarom kunnen mensen nu een zelftest gebruiken bij COVID-19-klachten?

Uit recent onderzoek is gebleken dat zelftesten bij mensen met klachten goed presteren. Mensen die klachten hebben, kunnen zich daarom nu laten testen bij de GGD óf ervoor kiezen een zelftest te doen. Hiermee wordt testen bij klachten laagdrempeliger en daarmee hopen we dat nog meer mensen zich bij elke klacht laten testen. Want meer testen is meer virusopsporing en meer bestrijding.