Hoe moet ik kitten?

Het kitten van voegen kan een lastige klus zijn, maar met de juiste aanpak is het goed te doen. Hier zijn enkele stappen om voegen goed te kitten:

 1. Bereid het oppervlak voor: Maak het oppervlak waarop je wilt kitten schoon en droog. Verwijder eventuele oude voegen of resten met een voegenkrabber.
 2. Knip de spuitmond af: Knip de spuitmond van de kitbuis schuin af. De grootte van de opening hangt af van de breedte van de voeg die je wilt kitten.
 3. Breng de kit aan: Houd de kitbuis schuin en breng de kit gelijkmatig aan in de voeg. Gebruik een kitpistool om de kit op een gelijkmatige manier aan te brengen.
 4. Strijk de kit glad: Strijk de kit glad met een kitstrijker. Gebruik een vochtige doek om overtollige kit te verwijderen en de voeg verder glad te strijken.
 5. Laat de kit drogen: Laat de kit drogen volgens de instructies op de kitverpakking. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type kit en de temperatuur en vochtigheid van de omgeving.
 6. Verwijder overtollige kit: Verwijder overtollige kit met een mesje of voegenkrabber. Dit moet worden gedaan voordat de kit helemaal is opgedroogd.

Het kitten van voegen kan lastig zijn, maar met deze stappen kun je het gemakkelijker maken en een professioneel resultaat behalen. Vergeet niet om de juiste kit te gebruiken voor het materiaal waarop je gaat kitten en om voorzichtig te zijn om schade aan het oppervlak te voorkomen.

Kan je zelf kitten?

Heb je lekkage of zijn de kit randen zwart van de schimmel? Dan is het hoog tijd om de kit te vervangen. Daar kun je een ‘mannetje’ voor laten komen. Maar die rekent al snel een uurloon en voorrijkosten, terwijl het werk makkelijk door jezelf is te doen: kitten kun je namelijk zelf! Iedereen kent ze wel: die loslatende kitranden in de keuken of badkamer.

Het is van belang dat je begint met het verwijderen van de oude kitvoegen. Dit voer je grondig met behulp van van een scherp mes en een glasreiniger. Hiervoor kun je gebruik maken van de Bison Kitrestenverwijderaar. Maak vervolgens de tegels goed schoon en ontvet ze indien nodig.

Lees meer:   Welke ETF kopen?

Hoe lijm sneller drogen?

Een lijm kan drogen als het water en de andere vloeibare componenten die erin verwerkt zijn verdampen. Een hogere temperatuur helpt dit proces te versnellen. Een hogere omgevingstemperatuur zorgt dus voor een kortere droogtijd. In een koude ruimte zal de droogtijd langer zijn.

Vandaar dat dergelijke kitten niet gebruikt kunnen worden bij een te lage temperatuur. Als u een zo net mogelijke kitnaad wilt realiseren, dan is het belangrijk dat u de zijkanten afplakt. Maak daarom eerst de ondergrond goed schoon, vet- en stofvrij en laat het drogen. Vervolgens plakt u aan beide kanten van de voegen een strook plakband. U kunt dan een tussenruimte van 6 millimeter aanhouden.

 • Als je de tape laat zitten bij het uitharden, dan bestaat de kans dat de tape deels onder de uitgeharde kit zit.
 • Kit heb je nodig voor de meest uiteenlopende klussen in huis.

Siliconenkit wordt voornamelijk gebruikt voor de afwerking van badkamers, keukens en andere sanitaire voorzieningen. De vochtbestendige kit is erg elastisch en goed bestand tegen schimmels. Over de siliconenkit kun je niet schilderen, maar deze kit is wel verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dus bij een zwarte, grijze of witte badkamer kun je een passende kleur kit gebruiken. Siliconenkit heeft een droogtijd van 24 uur en is pas na een week volledig uitgehard. U plaats de koker in de spuit, u moet altijd voor het kitten zorgen dat de ondergrond waar u op gaat kitten stofvrij en niet vochtig is.

Hoe moet je kitten keuken?

 1. Maak het aanrecht schoon en droog. Verwijder vuil, stof en vet met ontvetter en een schone doek.
 2. Plak de voegranden af. Gebruik een goede afplaktape om de kitranden netjes af te plakken.
 3. Open de koker.
 4. Start met kitten.
 5. Strijk af en verwijder de tape.
 6. Spoel na met zuiver water.

Er zijn verschillende soorten kit te koop, met verschillende doeleinden.