Waarom is lezen belangrijk?

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook. Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, zowel voor het kind als voor de ouders. Gelukkig zijn een hoop ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk in de ontwikkeling van het kind. Ook in het voortgezet onderwijs bieden literaire strips, beter bekend bekend als graphic novels, diverse mogelijkheden.

Voor ouders is het ook heerlijk om met je kind op schoot even wat tijd door te brengen terwijl het kind zich enorm geliefd voelt en dit voor altijd zal herinneren. Kinderen leren om aandachtig te luisteren en te begrijpen wat er wordt verteld. Zo ontwikkelt het kind zich op meerdere vlakken en nog belangrijker is dat ze er in de nabije toekomst profijt van hebben. In een klaslokaal kunnen ze veel aandachtiger luisteren, omdat ze dat tijdens het voorlezen hebben geleerd. PeuterPlace werkte mee aan een onderzoek naar de populariteit van voorlezen onder ouders en grootouders. Hieruit blijkt dat het merendeel van de ondervraagde ouders graag voorleest.

Ook is er de DMT , waarin je zoon of dochter apart in 3 minuten zoveel mogelijk woorden technisch foutloos moet kunnen lezen. Op de school van mijn kinderen zijn ze sinds anderhalf jaar begonnen met “Bibliotheek op School”, een samenwerkingsverband tussen openbare bieb en de school. Het aanbod van boeken is dus ontzettend belangrijk! Zorg ervoor dat kinderen over diverse onderwerpen lezen, dus niet alleen paardenboeken. Anders blijft de wereld en woordenschat zo klein. Beginnende, meestal onbevoegde of invallende leraren staan er vaak alleen voor.

Lees meer:   Hoe wordt wodka gemaakt?

Waarom is lezen van belang?

Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.

Wat natuurlijk een enorm voordeel oplevert op de basisschool. Uit de verhaaltjes die je je kind voorleest, leert het veel over communicatie en sociale omgangsvormen van de personages uit het boek. Op die manier help je je kind dus om zich in een ander te verplaatsen en stimuleer je het om zichzelf ook goed te uiten in de communicatie met anderen. Bovendien oefent het natuurlijk ook in de interactie met jou tijdens het voorlezen. Wat ook helpt om de leesvaardigheid te verbeteren is het doen van leesoefeningen met een computer of tablet.

Een vast voorleesmoment op de dag, geeft structuur aan de dag van je peuter. Kies een rustig plekje en ga met je kindje zitten op een manier dat hij je goed kan zien en dat hij natuurlijk ook goed kan kijken naar de illustraties. Zorg voor zo min mogelijk afleidingen zoals TV, telefoon en radio. Liever ook niet naast een raam, want er gebeurt natuurlijk van alles op straat waardoor je peuter snel de concentratie zal verliezen. Als je kindje niet zo geconcentreerd is tijdens het luisteren kun je ook wat passende attributen erbij betrekken .