Wat is 4 takt?

Vier-takt is een term die gebruikt wordt om het werkingsproces van een viertaktmotor te beschrijven. Een viertaktmotor is een verbrandingsmotor die vier verschillende slag- of werkingsprocessen doorloopt om de verbranding van brandstof en lucht te laten plaatsvinden en zo energie op te wekken.

De vier slagen in een viertaktmotor zijn:

  1. Inlaatslag: Tijdens deze slag gaat de zuiger naar beneden en wordt er een mengsel van brandstof en lucht in de cilinder gezogen via het inlaatventiel.
  2. Compressieslag: Tijdens deze slag gaat de zuiger omhoog en wordt het brandstof-luchtmengsel gecomprimeerd tot een kleine ruimte in de cilinder, waardoor de druk en temperatuur toenemen.
  3. Arbeidsslag: Tijdens deze slag wordt het brandstof-luchtmengsel ontstoken door een bougie en vindt er een verbrandingsproces plaats dat de zuiger naar beneden duwt, waardoor er arbeid wordt verricht.
  4. Uitlaatslag: Tijdens deze slag gaat de zuiger omhoog en worden de verbrandingsgassen via het uitlaatventiel uit de cilinder geduwd.

Deze vier slagen vormen samen één cyclus in de viertaktmotor en deze cyclus wordt continu herhaald om een constante energieopwekking te garanderen. De term ‘vier-takt’ verwijst naar de vier slagen die plaatsvinden tijdens één cyclus van de motor.

Als de zuiger de inlaatpoort voorbij is stroom er lucht naar binnen. Als de zuiger op zijn verste punt is gaat hij weer naar boven en opent de inlaatpoort en wordt er een mengsel van benzine en olie binnengelaten. Bij een 4-takt motor hoeft er geen olie aan de brandstof toegevoegd te worden om het motorblok te smeren. De draaiende delen worden namelijk gesmeerd door de olie in het motorblok zelf. Een 4-takt motorblok heeft 2 kleppen; één voor de inlaat van de benzine en één voor de uitlaat van de verbrandingsgassen.

Lees meer:   Hoe hoog is de Baron?

Als we de motor willen afstellen beginnen we met de hoofdsproeier –ook wel volgas sproeier genoemd- en niet met de stationairsproeier. Zijn beide kleppen gesteld dan schroeven we de kleppendeksels weer op hun plaats. De stalen boutjes kunnen gemakkelijk de schroefdraad in het aluminium kapot trekken. We draaien nu de propelleras totdat de kleppen gesloten zijn. Wanneer de kleppen gesloten zijn kun je de tuimelaar met je vingers zonder weerstand te voelen een beetje op en neer wiebelen.

Hoe duur is een Scania v8?

Doordat het chassis van de Scania R500 zo licht mogelijk is gemaakt, kan er optimaal gebruik worden gemaakt van het laadvermogen. De nieuwprijs van de R500 begint ongeveer bij 145.000 euro exclusief BTW.