Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een term die in de yogawereld steeds populairder wordt. Het wordt vaak omschreven als een vorm van yogameditatie die de beoefenaar helpt om te ontspannen en zich te concentreren. In dit artikel zullen we onderzoeken wat Yoga Nidra precies is, wat het doel ervan is en hoe het kan helpen bij het verbeteren van onze mentale en fysieke gezondheid.

1. Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een techniek van yogameditatie die je helpt te ontspannen en je geest te concentreren. Het betekent letterlijk “slaap van de yogi’s” en wordt vaak gebruikt als een manier om diep te ontspannen. Yoga Nidra is een praktijk die je helpt om bewustzijn en diepe ontspanning te bereiken, waarbij je in een staat van bewuste slaap verkeert.

2. De geschiedenis van Yoga Nidra

Yoga Nidra is een oude techniek die in de vroege jaren 1900 werd geformaliseerd door Swami Satyananda Saraswati. Swami Satyananda Saraswati was een discipel van Swami Sivananda en richtte de Bihar School of Yoga op in Munger, India. Hij ontwikkelde Yoga Nidra als een manier om dieper in de geest te komen en het bewustzijn te vergroten.

3. Het doel van Yoga Nidra

Het doel van Yoga Nidra is om de beoefenaar te helpen zich te concentreren en te ontspannen. Het is een praktijk die kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het versterken van het immuunsysteem. Het is ook een manier om meer in contact te komen met je innerlijke zelf en je bewustzijn te vergroten.

4. De voordelen van Yoga Nidra

Er zijn veel voordelen verbonden aan het beoefenen van Yoga Nidra. Hier zijn er een paar:

 • Vermindert stress en angst
 • Verbeterde slaap
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Vergroot bewustzijn
 • Verbetert de concentratie
 • Vermindert pijn en spanning in het lichaam
 • Kan helpen bij het behandelen van depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS)

5. Hoe kun je Yoga Nidra beoefenen?

Er zijn verschillende manieren om Yoga Nidra te beoefenen. Het kan worden gedaan als onderdeel van een yoga les, maar ook zelfstandig thuis. Om te beginnen met het beoefenen van Yoga Nidra, moet je een rustige en comfortabele plek vinden waar je niet gestoord zult worden. Vervolgens kun je de volgende stappen volgen:

 • Ga op je rug liggen met je armen langs je lichaam en je handpalmen naar boven gericht.
 • Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 • Stel jezelf een intentie voor de beoefening, bijvoorbeeld het loslaten van spanning of het vergroten van innerlijke rust.
 • Volg de instructies van de begeleider of gebruik een opgenomen begeleide Yoga Nidra meditatie.
 • Blijf rustig en ontspannen liggen, zelfs als je in slaap valt.
 • Neem de tijd om rustig terug te keren naar je dagelijkse activiteiten wanneer de beoefening is afgelopen.

6. Stap voor stap Yoga Nidra beoefenen

Hier zijn de basisstappen om Yoga Nidra te beoefenen:

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Ga op je rug liggen op een mat of een deken, met je armen en benen lichtjes gespreid.
 2. Sluit je ogen en neem een paar diepe ademhalingen om te ontspannen. Focus je aandacht op je ademhaling.
 3. Stel jezelf voor dat je ontspant en laat alle spanning in je lichaam los. Begin bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd.
 4. Concentreer je op je intentie of Sankalpa, een positieve verklaring die je wilt manifesteren in je leven.
 5. Volg de instructies van de begeleider terwijl je verschillende visualisaties en ademhalingstechnieken uitvoert om je geest en lichaam te ontspannen.
 6. Blijf ontspannen en geconcentreerd gedurende de hele sessie. Als je gedachten afdwalen, breng dan zachtjes je aandacht terug naar de begeleide meditatie.
 7. Na afloop van de sessie, blijf nog even liggen en laat de ervaring bezinken voordat je weer opstaat.

7. De verschillende stappen van Yoga Nidra

Yoga Nidra bestaat uit verschillende stappen, die je helpen om dieper te ontspannen en je bewustzijn te vergroten. Hier zijn de belangrijkste stappen:

 1. Sankalpa: Het instellen van een positieve intentie of verklaring.
 2. Body Scan: Het bewust worden van de verschillende delen van het lichaam en deze ontspannen.
 3. Ademhaling: Het bewustzijn van de ademhaling vergroten en de ademhaling verdiepen.
 4. Visualisaties: Het voorstellen van beelden die helpen bij het ontspannen en concentreren.
 5. Bewustzijn van gevoelens en emoties: Het onderzoeken en observeren van emoties en gevoelens zonder erin mee te gaan.
 6. Bewustzijn van geluiden: Het luisteren naar geluiden zonder erop te reageren.
 7. Visualisatie van het energiecentrum: Het focussen op de chakra’s om energie te balanceren.
 8. Sankalpa herhaling: Het herhalen van de positieve verklaring of intentie die aan het begin van de sessie is ingesteld.
Lees meer:   Wat is 4 takt?

8. Tips voor een succesvolle beoefening van Yoga Nidra

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het beoefenen van Yoga Nidra:

 • Zorg voor een rustige en comfortabele omgeving waar je niet gestoord zult worden tijdens de beoefening.
 • Draag comfortabele kleding die niet knelt en je bewegingsvrijheid niet beperkt.
 • Gebruik eventueel een kussen of deken om het lichaam beter te ondersteunen en te helpen ontspannen.
 • Kies een begeleider of een opgenomen begeleide Yoga Nidra meditatie die bij je past en waarbij je je op je gemak voelt.
 • Neem de tijd om te wennen aan de beoefening en forceer niets. Het is normaal als je in het begin moeite hebt om te ontspannen of je aandacht vast te houden.
 • Wees geduldig en geef jezelf de tijd om te groeien in je beoefening. Net als bij alle vormen van yoga, zal regelmatige beoefening leiden tot meer voordelen op de lange termijn.

9. Yoga Nidra en de verbinding met mindfulness

Yoga Nidra en mindfulness zijn twee technieken die elkaar aanvullen en versterken. Beide technieken kunnen je helpen om meer bewustzijn te ontwikkelen van jezelf, je lichaam en je geest.

Mindfulness richt zich op het bewustzijn van het huidige moment en het observeren van gedachten en gevoelens zonder oordeel. Yoga Nidra helpt je om een diepe staat van ontspanning te bereiken en tegelijkertijd bewust te blijven van je lichaam en geest.

Door Yoga Nidra en mindfulness te combineren, kun je nog dieper in contact komen met je innerlijke zelf en meer inzicht krijgen in je eigen gedachten en gevoelens. Dit kan je helpen om meer rust te vinden, stress te verminderen en beter om te gaan met uitdagingen in het dagelijks leven.

10. Veelgestelde vragen over Yoga Nidra

Moet ik ervaring hebben met yoga voordat ik Yoga Nidra beoefen?

Nee, Yoga Nidra kan door iedereen worden beoefend, ongeacht of je ervaring hebt met yoga of meditatie.

Moet ik een begeleide Yoga Nidra-sessie volgen of kan ik het zelf doen?

Je kunt het zelf doen, maar het kan nuttig zijn om een begeleide sessie te volgen om de basisprincipes te begrijpen en te leren hoe je de verschillende technieken correct kunt uitvoeren.

Hoe vaak moet ik Yoga Nidra beoefenen?

Het wordt aanbevolen om Yoga Nidra dagelijks te beoefenen, maar zelfs één keer per week kan al positieve effecten hebben op je lichaam en geest.

Kan Yoga Nidra helpen bij slaapproblemen?

Ja, Yoga Nidra kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat vaak een oorzaak is van slaapproblemen. Het kan ook helpen om een diepere en meer rustgevende slaap te bereiken.

Kan Yoga Nidra helpen bij het verminderen van pijn?

Ja, Yoga Nidra kan helpen bij het verminderen van pijn door het verlagen van de stresshormonen en het stimuleren van het parasympathische zenuwstelsel, wat kan helpen om de pijn te verminderen.

Kan Yoga Nidra helpen bij het verbeteren van de concentratie?

Ja, Yoga Nidra kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het verminderen van afleiding door het trainen van de geest om gefocust te blijven.

Zijn er contra-indicaties voor het beoefenen van Yoga Nidra?

Over het algemeen is Yoga Nidra veilig en geschikt voor de meeste mensen. Echter, als je last hebt van een ernstige geestelijke of lichamelijke aandoening, is het raadzaam om eerst met je arts te overleggen voordat je begint met de beoefening.

Conclusie

Yoga Nidra is een krachtige techniek om lichaam en geest te ontspannen en bewustzijn te vergroten. Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, verbeteren van slaap, concentratie en het verminderen van pijn. Door regelmatig Yoga Nidra te beoefenen, kun je meer innerlijke rust en balans creëren in je leven.