Hoe wordt plastic gerecycled?

CIRCO is een programma van CLICKNL, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Utrechtse onderzoekers bouwen een model dat voorspelt waar plastic in de oceanen terechtkomt. “We doen een gigantische simulatie met al het plastic dat rondwaart.” Een ‘plasticvoorspeller’ helpt lokale parkwachters op de Galapagoseilanden te bepalen waar plastic aan land komt, en draagt daarmee bij aan efficiënte opruimacties. Oceanographer Erik van Sebille legt uit waarom het zo belangrijk is te weten waar het plastic in de oceanen is. De moeilijkheid met plastic in de oceanen is dat het een mondiaal probleem is.

Alsof dat nog niet mooi genoeg is, werkt het systeem ook nog eens volledig energieneutraal. De energie wordt gehaald uit de biomassa die zich in het huisvuil bevindt, en uit rioolafval. In het systeem is een installatie opgenomen die gebruikmaakt van het rottingsproces van dat organische afval. Als je een LCA uitvoert blijkt dat meestal recyclen is het beste is maar ook het duurste. Dan komt verbranden en storten met energieterugwinning.

Waarom is het zo moeilijk om plastic te recyclen?

Recyclen is ingewikkeld.

En zelfs bij deze monoplastic producten is een oneindige recyclingscyclus niet mogelijk. Omdat plastic slijt en in kwaliteit achteruit gaat wanneer het vaak wordt gerecycled, kunnen we de producten in de praktijk vaak slechts één of twee keer recyclen.

Wij schreven al eerder over Maium, het Amsterdamse merk dat designer regenjassen maakt van oude PET-flessen. En wanneer we praten over impact op het gebied van rPET, dan kunnen we niet om Monique Maissan heen. Al in 2007 richtte de Nederlandse Maissan in Shanghai Waste2Wear op, dat focust op stoffen van afgedankte plastic flessen. Lege plastic flessen voor frisdrank, water, zuivel, azijn etc.